nuff

Sabtu, 14 November 2015

DISIPLIN -Tujuan (huraian)

DISIPLIN
 Tujuan Adalah dalam perindustrian atau dalam mana-mana perbadanan ialah untuk memastikan bahawa perjalanan pejabat dan lain-lain dilaksanakan dengan betul dan cekap. Dengan ini, disiplin boley mengembangkan matlamat syarikat, firma, perbadanan sbgmana juga halnya dgn keselamatan pekerja. Kaedah menentukan nilai kelakuan di tempat kerja; prosedur menolong memastikan nilai itu dipatuhi dan juga memperuntukkan cara yang adil dlm berurusan dgn keabaian yg dikatakan atau kegagalan mematuhinya.. Banyak kes dibawa ke mahkamah perindustrian, banyak award diberi, setengah-setengahnya memihak kepada pekerja dan yang lain bertentangan dgn pekerja tentang soal disiplin..


 Yang menarik minat saya, adalah ayat dibawah.. Kes-kes yang berakhir dimahkamah adalah kes-kes yg bemula ditempat kerja, dikilang atau jabatan.

Kalaulah PENYELIA mengambil sikap yg betul dan positif..!
 kalaulah hanya orang yg baik telah dipilih oleh bahagian personel atau panel temuduga..!
 Kalaulah hanya manusia sempurna yang dilahirkan..!

 Kalaulah ini kesalahan pertama dan kebanyakannya hanya dilihat dan dinilai dek displin 'silam' fakta kamus 'disiplin' sebagai latihan menurut kaedah dan 'pendisiplin' adalah org yg menguatkuasakan disiplin..

Sedikit kupasan dari buku "undang-undang - Amalan Siasatan Domestik dan Pembuangan Kerja.. tulisan Syed Ahmad Idid

 sekadar berkongsi
ADMIN

Tiada ulasan:

Catat Ulasan